לעבור את החגים בשלום ואף להנות מהם
חגים נועדו להיות "זמן משפחה", עת בה המשפחה, על דורותיה, מתאספת יחדיו, חוגגת בדרך המסורת המקובלת עליה, מממשת את הקירבה בין בניה ובונה עוד נדבך בלכידות המשפחתית. סבים מתראים עם הנכדים, אחים וגיסות נפגשים אולי אחרי שלא התראו מזה זמן, בני דודים בני הדור הצעיר שמחים להתראות שוב ולהתעדכן אלו בחייהם של אלו.
עם זאת, הבילוי במחיצת המשפחה המורחבת עלול גם להיות גורם למתח וללחץ. כאשר במשפחה קיימות יריבויות, כמו בין אחים, בין גיסות, או בין חמות לכלתה, החשש הוא, שכאשר יפגשו יצופו מחדש המשקעים מן העבר וישביתו את שמחת החג., כאשר אנו צופים מראש התרחשות שלילית, אנו מתכווצים, לא חשים נינוחים, רוצים שיעבור כבר וזהו, או לא רוצים בכלל להיות שם. בניגוד לימי החולין, הרי שבחגים קשה יותר להימנע מן המפגש המשפחתי ולהתחמק ממנו באמתלות שונות. מה גם, שאיננו רוצים לאכזב את ילדינו, שבדרך כלל מאוד אוהבים מפגשים אלה ומצפים להם בשמחה רבה.
איך בכל זאת נעבור את החג בשלום ובנוח ?
כמו תמיד, גם כאן תבוא העזרה רק מעצמנו. אז הנה רעיונות אחדים איך לעבור את החגים בשלום ואף להנות מהם:
ראשית, כדאי להגביר מחשבות חיוביות, לפתח עמדה חיובית כלפי אירועים. העמדה החיובית תוביל לרגשות חיוביים של חיבה, הערכה ואהבה. לדוגמה: האם אפשר לראות את עצם הטירחה שטרחה החמות באירוח של כל המשפחה כאות לרצונה לראות את כולם קרובים ושמחים ? האם אפשר להתרכז בחיובי שבעצם הרצון הזה שלה, ולהתעלם מהערותיה הלא-כל-כך טקטיות פה ושם ? פשוט להיות חייכנים יותר ואפילו להשתדל לנהוג איפוק ופייסנות כלפי אותם בני משפחה, שבימות השנה אנו מסתייגים מהם.
לא לדרוך על יבלות: כאשר אתם יודעים מהן הנקודות הרגישות של הזולת, אל תגרמו פרובוקציות מיותרות. לדוגמה: אם סבתא אינה סובלת שהנכדים הקטנים יתרוצצו יחפים, לא יקרה דבר אם תפעילו סמכות הורית ותסבירו לילדים מדוע היום נועלים נעליים. או אם סבא עומד על כך שכל הבנים יחבשו כיפה בעת הקידוש אזי אין סיבה לצאת להפגנה של ליברליות דווקא עכשיו. יש נסיבות בהן כדאי ללמד את הילדים לוותר ולכבד רצונם של אחרים, בפרט המבוגרים במשפחה.
בעת המפגש, התמקדו בידידות עם בני המשפחה שנוכחותם אינה מעיקה עליכם. שבו לידם, פתחו שיחה נעימה, התעניינו בהם. כך תסיחו דעתכם מאותו אדם שלא נעים לכם במחיצתו, ותרגישו פחות חשופים לגירויים מצידו. סיכוי מצויין שהמפגש יעבור בנועם.
אפשר להוסיף נופך מקורי שלכם לטקסים ולמסורת הכלל משפחתית, לדוגמה: הדור הצעיר יוכל להכין ברכות מיוחדות לבני משפחה שונים – לסבא שזה עתה יצא לגימלאות, לסבתא שהחלימה מניתוח, לבן דוד העומד להתגייס, או לילדה הקטנה במשפחה שהחלה כיתה א'. כך, בכל שנה יזכו אנשים אחרים בברכות מיוחדות לכבוד אירועים שונים. זה, ללא ספק, ישמח את מקבלי הברכות, יעשיר את נותניהן ויוסיף עוד תוכן וערך למסורת המשפחתית.
זה הזמן לצחוק, להשתעשע ולהתבדח, להיות קצת כמו ילדים. הומור ובדיחות – גם אלה ששמעתם כבר אלף פעם – כל אלה מוסיפים שמחה והנאה, ומדביקים את כל הנוכחים.
קיצורו של דבר להיות שמחים ומשמחים.
חג שמח !