אנו דואגים לטיפול תקופתי ברכב שלנו, אנו דואגים לתחזק את הגינה, אנו עושים מידי פעם בדק בית כדי לעשות תיקונים דרושים. אנו דואגים (מי יותר ומי פחות) לתחזוקה האישית שלנו: הולכים לבדיקות תקופתיות, עושים ספורט, אוכלים בריא. האמיצים שבנו אף הולכים לבדיקות שיניים.
ומה עם יחסינו עם בן/בת הזוג ?
כאן רווחת התפיסה, שזוגיות טובה זה משהו שישנו, וזהו. אז אין מה לדאוג. או, לחילופין, אנו מאמינים שזוגיות טובה תתפתח מעצמה כי הרי נישאנו מאהבה, כמובן.
למרבה הצער, זוהי טעות. גם בזוגיות, תחום חשוב מאוד בחיינו, צריך להשקיע, להקדיש לה זמן ואנרגיה כדי שתצמח ותפרח. באין השקעה מתחדשת, הזוגיות נובלת.
מטפלים משפחתיים, העובדים לאורך זמן עם זוגות רבים, איתרו סימנים עקביים המצביעים על זוגיות מושקעת.
סימנים נפוצים לזוגיות מושקעת
יש מרחב אישי, מקום, לכל אחד מבני הזוג, יחד עם מידת מה של תלות. למשל, גבר שאומר 'אני איך שהוא מרגיש יותר חזק אם אשתי איתי', אך הוא אינו תלוי בה כדי לפעול.
בני הזוג מזהים את ההבדלים האישיים ביניהם, ומקבלים אותם: הם מסוגלים לומר 'אנחנו שני בני אדם שונים, וזה בסדר'.
יש אמפטיה והבנה לבן הזוג, אפשר להיות לו בשעת הצורך חבר שמקשיב.
יש מודעות לציפיות ההדדיות בנישואים, ויש יכולת התמודדות בכל הקשור אליהם. לדוגמא, אישה שאומרת לבן זוגה 'אני לא רוצה להיות היחידה שאחראית לחינוך הילדים, אני רוצה שותף במשימה הזו'.
בני הזוג יכולים ליצור תקשורת ברורה ופתוחה.
יש יכולת לעסוק במצבי קונפליקט, הקונפליקט נפתר ואינו נמשך זמן רב. לא 'שומרים בבטן' , לא 'מחכים לשני בסיבוב', ולא 'עושים חשבונות ישנים'.
יש אהבה והנאה משותפת מקרבה וממין.
בני הזוג מסוגלים לקבל את חוסר המושלמות שביחסי האהבה. לדוגמא, אישה שחושבת 'אני יודעת שבו זוגי לא יכול להיות בשבילי כל מה שאני רוצה, אבל כזה הוא, ואני שמחה איתו'.
נהנים מבילוי משותף כזוג . יוצאים בכיף לחופשה בלי הילדים ובלי חברים, יוצאים לצעדות משותפות, נהנים סתם להיות בבית ולאכול יחד.
סומכים ומעניקים ביטחון אחד לשני.
לעומת זאת, הנה כמה סימנם המצביעים על זוגיות בעייתית.
סימנים נפוצים שמראים שהזוגיות זקווקה לטיפול ולרענון:
קיימת תחושה שנגמרה האהבה, שולטת תחושת 'סתם' כזו.
קיים קושי בתקשורת, מתקשים ליצור שיחה ולדון בבעיה מבלי שהדיון יתפוצץ.
אין חברות. לא משתפים אחד את השני בבעיות אישיות. יש תחושה של 'מה הטעם? בלאו הכי הוא לא יבין', או 'אין לה אף פעם ראש לשמוע מה קורה אצלי בעבודה'.
קיימות ציפיות לא מציאותיות מהזוגיות, לא משלימים עם חוסר המושלמות. למשל, אישה שאומרת לעצמה ולאחרים 'הוא חייב סוף-סוף להתחיל לאהוב את ההורים שלי, אני עובדת על זה כבר המון זמן, והוא מאכזב אותי כל פעם מחדש'.
קיימות בעיות ביחסי מין, החל מאי חשק והנאה וחוסר היענות, ועד למאבקי שליטה.
רבים הרבה לגבי חלוקת התפקידים בין בני הזוג.
קיימים ריבים ומאבקי כוח, בדרך-כלל על כל מיני נושאים, כמו בילוי, המשפחה המורחבת, כסף, חינוך הילדים, ועוד.
מריבות גורמות לניתוק הנמשך מספר ימים ויותר. מתקיים שקט אלחוטי' שיכול לשגע את אחד מבני הזוג, ולעתים שני בני הזוג מפיקים ממנו תועלת, במובן השלילי.
קשה לבני הזוג לשלוט בזעם, והמריבות מתרחשות גם בנוכחות הילדים ובעירובם.
אין בילוי זוגי, כל החופשות נעשות תמיד עם הילדים או עם חברים. קשה ולא כיף להיות לבד.
קבוצות הסימנים האלה נוטים להופיע ב"אשכולות" שצומחים יחד. כלומר, כשהזוגיות טובה, נראה, בדרך-כלל, הרבה מן הסימנים בקבוצה הראשונה, וכשהזוגיות בעייתית, נראה הרבה מן הסימנים בקבוצה השנייה. האופטימי בכך הוא, שתיקון בתחום אחד יביא, בדרך-כלל, תיקון גם בתחומים אחרים.
מומלץ לבדוק את מצב הזוגיות אם אתם מזהים סימנים מהקבוצה השנייה.