טיפול פסיכולוגי דרך האינטרנט הוא פגישה אמיתית של מטפל ואדם הפונה לטיפול אשר נפגשים און-ליין (כלומר בזמן אמת), כאשר הם נמצאים כל אחד בביתו, מתיישבים בו זמנית מול המחשב האישי שלהם ומשוחחים תוך כדי שהם רואים זה את זה . .דרך המדיה האינטרנטית ניתן לתקשר הן ברמת התוכן המילולי והן ברמת שפת הגוף של המשוחחים. מדובר בפגישה של טיפול פסיכולוגי לכל דבר ועניין, אלא שבמקום פגישת פנים אל פנים נפגשים על גבי מסך המחשב, כל אחד בביתו.
היתרון הענק של טיפול באינטרנט הוא האפשרות להימצא בריחוק גיאוגרפי אולם בקרבה תקשורתית. אין צורך לנוע בדרכים, על כל המשתמע מכך, ניתן להיות בקשר של אחד על אחד מכל מקום שהוא. ניתן לשמר רצף טיפולי כאשר המטופל נמצא בחול', כאשר הוא חולה, או אם יש לו קשיי תנועה או התנידות. כמובן, בימים טרופים אלו של איום מגיפת הקורונה המרחק הפיסי הוא יתרון עצום!
היכן, בכל זאת, ההבדלים בין טיפול סטנדרטי לטיפול בפלטפורמה אינטרנטית?
שיגרת המרחב הטיפולי. בטיפול סטנדרטי יושב המטופל תמיד באותו חדר (ולרוב גם באותו מושב), רואה אותו הרקע וחווה אותה שגרה. לשגרה יש חשיבות, החזותיות יוצרת מוכרות ותורמת לרגיעה ולהרגשת נוחות. בטיפול באינטרנט יכולה המוכרות להתערער עם שינוי המקום הפיסי. לכן, נשתדל להקפיד על שגרה גם בשיחת סקייפ או פלטפורמה דומה: המטפל – וגם המטופל – ישבו במקומות קבועים, כל אחד במרחב הפרטי שלו, וכך ישמור כל אחד על אותה נקודת מבט מרחבית.
מודעות לריחוק פיזי. בטיפול בוידיאו יכולה לשרור תחילה תחושה מוזרה, כאילו קיימת מחיצה בין המשוחחים. מחזקת את זה המחשבה על כך, שלמעשה אנו מדברים בזמן אמת, אבל לאמתו של דבר אנו רחוקים זה מזה וכל אחד "בעולמו". אולם, אם נזכור כמה פעמים חלקנו שיחות עומק בטלפון, או בשיחות וידיאו, נדע שקשר בלתי אמצעי בין שני אנשים מתגבר בקלות על תחושת מרחק. ככל שאנו בונים את הקשר נשברות המחיצות, ואנו "יושבים" באותו חדר ! בואו נזכור גם, שקירבה פיזית כשלעצמה איננה ערובה לקיום קירבה נפשית: אפשר לשבת באופן הכי אמיתי עם אם אחר באותו מרחב פיזי, ומסיבות שונות לא ליצור קשר קרוב. יתר על כן, לפעמים דווקא הריחוק הפיסי מהמטפל, והעובדה שהמטופל נמצא באזור הפרטי שלו עשויה להפחית את רמת החרדה ולהוביל לפתיחות ונינוחות שלאו דווקא היו מתאפשרים בקליניקה.
הטכנולוגיה. להלכה, בטיפול סטנדרטי מעורבת מעט מאוד טכנולוגיה בהשוואה לטיפול בפלטפורמה אינטרנטית, כמו תוכנות סקייפ או זום. אבל אם נבחן דברים לאשורם, נראה שטיפול סטנדרטי וטיפול אינטרנטי די דומים בהיבט של המפגש עם טכנולוגיה. בשניהם תתכנה בעיות טכנולוגיות, אם כי שונות: בטיפול רגיל יכולים לקרות עיכובים בשל עומס בכבישים, קושי למצוא חניה, תלות בתחבורה ציבורית, או עיכובי מזג אויר. את כל אלה לא נפגוש בטיפול באינטרנט, אך מי יערוב לנו שלא תהיינה נפילות אינטרנט, בעיה עם המיקרופון, או עם המצלמה ? או נתקשה לסנכרן שעת טיפול בין שני אנשים הנמצאים באזורי זמן שונים (ישראל וארה"ב, לדוגמה)?
דיסקרטיות וסודיות. בטיפול סטנדרטי המטפל מתחייב, כמובן, לסודיות הנאמר בחדר הטיפול. טיפול באינטרנט מטיל אחריות רבה יותר בנושא הדיסקרטיות גם על המטופל, החייב לדאוג לכך שהמרחב בו הוא נמצא בעת השיחה מאפשר לו לדבר בחופשיות, בלי ילדים ברקע, בן זוג בסביבה, או לחץ במקום העבודה. כאן האחריות על התנאים המאפשרים דיסקרטיות וסודיות משותפת למטפל ולמטופל.
לבסוף, אם אתם סתם חשים שנוח לכם יותר לשבת על הספה בבית במקום על הכורסה בקליניקה – בואו לנסות טיפול בסקייפ!